SVA

SVA

Djur som minns.

En elefant glömmer aldrig brukar man säga. Hos SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) kan du nu vara säker på att även andra djur kan bära på viktiga minnen.

SVA är en expertmyndighet med en omfattande kommunikation med både andra myndigheter och organisationer samt med allmänheten. Ofta har det handlat om utskrifter av textmaterial, bilder och tabeller.

– Vi tänkte att istället för att trycka berg av dyra, miljöovänliga broschyrer till varje tillfälle kunde vi ta fram materialet digitalt i första hand, berättar Louise Treiberg Berndtsson på SVA. Men något vill vi såklart kunna lämna efter oss fysiskt också, något som lever vidare och leder tankarna till oss.

En räv som tack

Ett USB-minne för att kunna lämna efter sig material är en praktisk lösning på problemet med trycksaksberget. Samtidigt är det inget unikt i sig. Men tänk om rapporten om grisuppfödning kom förpackad i just en gris? Eller en katt som innehåller statistik om landets husdjur?

– När vi kom till TRED hade vi önskemål om fyra djur – häst, katt, gris och fisk. De gjorde succé direkt.

Djuren har burit på bland annat kursmaterial och varit en uppskattad present. Efterbeställningar har behövts och de ursprungliga fyra har dessutom fått sällskap av fler djur. När bandmask hos räv hade konstaterats i Sverige fick till exempel alla jägare som skickade in provmaterial ett USB-minne i form av en räv som ett litet tack för hjälpen.